A szürke kilencven árnyalata

elszálló esélyek (fotó: KBSC FB)

A közismert bajkeverő, tudniillik özvegy Gajzágó Kálmánné, született Prohászka Mária, mostanában ki tudja miért már mindenkinek csak Hetti néni, aki lakik Budapesten, a Halmaz utca 9. szám alatt, a második emeleti gangon a sarokban és kurva hangosan hallgatja a Kossuth Rádiót, a Vendég a háznál a kedvenc műsora, amikor az szól, még annál is jobban feltekeri a volumét, hogy aztán az ebéd főzése miatt ne legyen ideje utána lehalkítani a kis Sokolt, amit még Gajzágó Kálmán javított meg nem sokkal a halála előtt, tizenöt éve volt ez, csoda egy készülék ez, még csak nem is recseg azóta, így legalább az egész tizenötödik kerület hallhatja vegytisztán a déli harangszót, a mindszentárkosi Szent Adalbert katolikus templomból szól ma isten hozzánk, ahol három harang lakik, szóval Hetti néni elolvasott egy kommentet a fészbúkon, amit nagyon nem kellett volna. Ő úgy mondta, hogy az interneten, sőt, az internetten olvasta, mert nála a bakancs is bakkancs, az interneten fönt van a Hoppáré Cirkusz is, amit az ő szeretve imádott kisfia, ifjabb Gajzágó Kálmán, de a szakmában csak Mr. Gaysago, a mágus vezet. Közmegelégedésre. A közönség legnagyobb boldogságára. A legújabb bemutatójukról áradozó poszt alá azonban azt írta valami Houdini Harry nevű senki, milyen név már ez?, akinek ráadásul egy virágzó kaktusz a profilképe, ami nyilvánvaló csalás, hiszen a kaktuszok nem képesek a gondolkodásra, az emberi kommunikációra aztán meg végképp nem, de úgy tűnik, hogy a szemétkedéshez azért van eszük, na ez a Houdini azt volt képes odahányni, hogy az egész előadás egy kibaszott nagy szemfényvesztés, de nem a szó eredeti, hanem sokkal inkább a pejoratív értelmében, és az lenne a tisztességes, ha minden nézőnek visszafizetnék a jegy árát. Mr. Gaysago a bűvészmesterség paródiája, akinek nem másokon nyerészkedve kellene gyakorolnia a szakmát, hanem kellő alázattal visszaülnie abba az iskolába, ahol végre megtanulhatná, miből áll az igazi varázslat, a MAGIC. Ezt így csupa nagybetűvel írta Harry Houdini, ezzel újfent belerúgva a már egyébként is a képletesen földön heverő direktorba. Most azt hagyjuk, hogy az a pár mondat tele volt helyesírási hibákkal, de annak tartalma annyira elborította Hetti néni agyát, hogy először is odasózott egy ordasat Huncutnak, a háromlábú macskának, akit egyébként annyira szeretett, hogy szinte megszakadt a szíve, amikor szegényke lerepült az asztalról és másodpercekig élettelenül hevert a sezlony előtt, nem kell aggódni, ennél nagyobb traumákat is túlélt már, és még csak az egyik lába veszett oda, jó a farkából is hiányzott egy jókora darab, de az annyira fel sem tűnt, mert eleve nagyobb volt az átlagnál. Miután Hetti néni a szoft állatkínzással levezette az ideget, leült a gép elé és vadul gépelni kezdett.

„Ide figyeljen maga pernahajder!” – kezdte keményen, de kétségtelenül még az udvariasság határain belül, dörgedelmes mondókáját Hetti néni. „Én nem tudom, hogy maga kicsoda, de abban biztos vagyok, hogy nem az, akinek mutatja magát, mert nekem is vannak kaktuszaim. Idegenül hangzó neve ellenére láthatóan bírja a nyelvünket, de a gondolatait mégsem képes érthető formában, logikus láncolat szerint megfogalmazni, ennek ellenére a bántó szándékát nagyon is jól értem. Szégyellje magát! Tudja maga egyáltalán, hogy ki az a Mr. Gaysago, a mágus? A MÁGUS, ha már maga is ordibálni kezdett, miközben ütötte a billentyűzetet. Ő egy igazi világsztár, aki nem véletlenül nyerte el az AWI, szerintem fogalma sincs, mi az az AWI, által évente kiadott Houdini-díjat. Kétszer is. Hoppá! Most veszem csak észre, hogy maga még a nevével is gúnyt űz. Mag nem Houdini, most már biztos! De akkor jogos a kérdés! Kicsoda maga? És főként mit tett le eddigi élete során az asztalra, mert Kálmánka már nagyon is sokat! Követelem, hogy kérjen bocsánatot Mr. Gaysagótól, mert még megbánja! Megtalálja magát és úgy eltünteti, hogy sosem találják meg! Ezt garantálom. Maradok tisztelettel! Özvegy Gajzágó Kálmánné, magának NEM Hetti néni.” – zárta sorait Hetti néni.

Enter.

Percekkel később Harry Houdini ölelős emojit rakott Hetti néni kommentjére, ami melegséggel töltötte el az idős asszony szívét, s akinek egyszerre visszatért a hite az emberi jóságban, talán kicsit túl korán.

„Mi van anyuka? Kálmánkát bántották a középsősök? Hú de gáz. Magácska nem igazán érti az idők szavát, én a maga helyében törölném az előbbi litániát, amíg nem szedik szét a nálam is szemetebb kamuprofilok, aztán jöhet a rohamkocsi, csókolom.”

Özvegy Gajzágó Kálmánné bekapcsolta a Sokol rádiót, a maximumra tekerte a hangerőt és úgy hallgatta a négyórás híreket a Kossuth Rádión, mintha nem lenne holnap. Persze hazudtak megint, de a megaláztatásnál még ez is sokkal jobb volt.

*

Mi volt ez legények?

Megleptek titeket a vegyészek?

[ismeretlen szerző]

*

Azt hittem, hogy a hosszas, egész pontosan három hétig tartó bajnoki szünet után, amiben volt ugyan egy kupameccs Kenyában, de ott maximum a távolság leküzdése jelenthetett kihívást, meg egy barátságos összecsapás a tesócsapattal, azon fölül meg, gondolom, rengeteg meló, videózás hegyek, taktika felépítése precízen, pontosan és gondosan, tervszerű és főként pompás játékkal helyére tesszük az eleddig erőn felül teljesítő ellenfelet. Nem így lett. Hogy mi volt a gond, az nagy talány. Lehet, hogy a kezdőrúgást elvégző kisgyerek magánszáma vitte el a fókuszt, esetleg Babati gyors és felettébb sajnálatos sérülése borított mindent, az első félidő folyamatos darálással telt, ahol érezni lehetett, hogy fokozatosan pörgetjük föl a tempót, csak éppen a kapu előtt vagyunk totál fogalmatlanok.

Causio reinkarnáció (fotó: KBSC FB)

Nem tudhatom, mi lenne az okosság, a Nagy Terv, de nekem bántó módon hiányzik a csapat elejéről egy robosztus csatár, aki megveszi, leteszi, esetleg beveri. Megint kiderült, hogy ez a poszt annyira lukas, hogy amennyiben Priska sérülésből jön vissza, Borsos eltiltott, Farkas Bazsi Siófokon száll be csereként, akkor vége a világnak. Egy olyan brigád ellen, mint a bunkerező Barcika, a kisembereinknek közben esélyük sincs, már ha egyáltalán a kapu közelébe kerülnek. Kovács Pisti először volt kezdő, de szomorúan azt kell mondanom, hogy az ő habitusától roppant távol áll a második liga, talán majd az MTK vagy a Diósgyőr ellen lesz lehetősége kijátszani magából azt, amit valójában tud, mert a végeken (Szentlőrinc, Dorog, Kozármisleny, a sor folytatható a végtelenségig) megeszik őt reggelire. És ez nem feltétlenül az ő hibája.

A második játékrész nem hozott döntő fordulatot a játékunkba, sajnos most is inkább visszafogottabb lett a társaság, ahelyett, hogy újult erővel ugrott volna neki a fáradó hazaiaknak. Akik egyébként lassan, de biztosan kezdtek vérszemet kapni és ehhez extra muníciót kaptak Toma Gyuri kiállításával. Onnantól kezdve már a 0-0 megőrzése maradhatott az egyetlen reális cél, mondom ezt annak ellenére, hogy a nyolcvannyolcadik percben Priskin megnyerhette volna nekünk a meccset. Így aztán nem ő, hanem Fadgyas Tomi lett a mérkőzés hőse, a Népsportban az ilyen teljesítményért még 1972-ben is járt a 10-es osztályzat, pedig akkor négy között volt a válogatott az Európa-bajnokságon.

Van ugye az a kifejezés, hogy keserédes öröm. A mérkőzés után nem ezt éreztem, de akkor vajon mit?

Azóta is keresem a választ.

*

Kolorcity Kazincbarcika SC – ETO FC 0-0

512 néző, vezette: Nagy (érdekesen)

KBSC: Megyeri II – Szemere (46′ Kállai), Úr, Lippai, Süttő – Heil, Csatári – Nagy, Ádám (78′ Laczkó), Székely K. (78′ Székely D.) – Pálinkás. Edző: Varga Attila

ETO: Fadgyas 6 – Kovács K. 3.5, Papp 3, Csinger 5, Csonka 2, Benczenleitner 2.5 – Toma 3, Kovács I. 3 (72’ Kiss M. 0), Vitális 3.5 (62’ Priskin 3) – Babati 0 (Kiss Be. 2.5), Óvári 2.5 (72’ Tuboly 0). Edző: Tímár Krisztián

Kiállítás: 70’ Toma

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed a skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt (23 perc) a pályán töltött. Ha valakit kiállítanak, nem vonok le tőle automatikusan semmit, de a kalkulus meghatározásakor figyelembe veszem a rosszalkodását.]

Kategória: mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.