Hendikep

ne szaladj el! (fotó: mlsz.hu)

A Videoton elment Ausztriába edzőtáborozni, ahova magával vitte Mocsi Attilát, az ETO u17-es csapatának oszlopos tagját, korosztályos válogatottat. Még mielőtt bárki emberrablásra gyanakodna, a klub engedélyével tarthatott a srác a fehérváriakkal.

Ennyi a hír, ami engem személy szerint medöbbentett és meg is osztom veletek gyorsan, hogy miért?

Nem, nem azért, mert a Videoton benne van a sztoriban. Legalábbis zsigerből nem ájvékolok csupán amiatt, ha piros-kék mezt tolnak az arcom elé.

Amikor 2015-ben alászálltunk, a győri futballért komolyan aggódók szerintem az első sokk után nem feltétlenül az első csapatért izgultak, hanem az utánpótlásért. Az akadémiai rendszerrel van bajom bőven, de ez pár éve egy olyan adottság, amivel együtt kell élni. Jobb híján felépült nálunk is a szisztéma. Az infrastruktúrára az panaszkodjon, aki nem látott még dél-amerikai utánpótlás bázist, a humán erőforrás olyan, amilyen, de miért is lenne más, főleg jobb. A kiválasztást természetesen erősen befolyásolja a felhozatal, én elég szomorúan járok-kelek játszóterek környékén, mert alig látok nagyobb csapatban focizó gyereket. Jó esetben apa passzolgat a fiával, ha le nem kergetik őket a deszkások a bitumenről. Az olyan műfüvesek meg mint például a Tompa utcai vagy a volt olajgyár melletti szinte mindig üres.

Örülhetünk persze annak, hogy minden körülmény ellenére sokan kergetik a bőrt az ETO-nál, hogy aztán a többség előbb vagy utóbb megutálja az egészet, esetleg megtalálja a számítását valamelyik megye egyes csapatnál.

Nagy bravúrnak számított, hogy miután az NB I-es pikszisből kikerültünk, az utánpótlás maradhatott az az első osztályú versenyrendszerben. Számomra nem volt világos, hogy egyébként miként is működnek ezek a bajnokságok, igazi megvilágosodást jelentett az a friss cikk, amiben dr. Drucskó kalauzolásával kiderül, nem mindig ugyanazok privilégiuma az un kiemelt küzdelemsorozat, hanem most például az u16-os és az u17-es ligák kumulált eredményei küldenek valakit a halálsorra (értsd: kiesés!) vagy egy újabb körre a bennmaradásért (osztályozó).

És itt most egy pillanatra megint rá kell térnem a Videotonra, mert számukra a felső három korosztály (u19, u17, u16) nyolcas mezőnyében nem volt hely a most lezárult szezonban. Mi ugyebár, ágrólszakadt harmadik ligás perspektívával ott vitézkedtünk és ha nem is mindent elsöprő adatsorral, de maradunk is tisztelettel.

Mint fentebb írtam, Mocsi Attila az u17-esekkel nyomult és a 28 bajnokiból huszonkétszer játszott is, ebből húsz alkalommal kezdőként. A csapattársai közül Zeke és Kovács Krisztián is kapott egy-egy NB III-as meccset csereként, ő nem. Nyilván ebben szerepe van annak is, hogy milyen poszton játszik, mert az ugye nem vitás, hogy az egyébként sem sokat kísérletező Bekő Balázs legkevésbé a védelemben improvizált. Az már egy érdekesebb szakmai kérdés, hogy mondjuk az u19-ben miért nem próbálták ki egyszer sem, ha azt vesszük, hogy az a korosztály a kiírás következtében, akkor sem tudta volna tönkre tenni a következő évadot, ha a huszonnyolcból huszonnyolcszor zakózik.

Mivel Mocsi annak a korosztályos válogatottnak a stabil tagja, amelyik egy átlagnál jobb EB-t produkált májusban, biztosan megfordult a fejében, hogy ő többre érdemes. Fiatal gyerek, azt sem zárom ki, hogy jó néhányan duruzsoltak is a fülébe.

És most elmegy a Videoton felnőtt csapatával edzőtáborozni és gondolom nem csak azért viszik el, hogy kilegyen a csapat. Az alapvetően jó célt szolgáló, de mégiscsak visszás »fiatalszabály« következtében ráadásul olyan plusz értéke van, amit nem a tudása, hanem szimplán a kora indukál.

Teszem azt, megveszik a fehérváriak. Mi lesz vele? Teljességgel kizárt, hogy az első csapat közelébe kerüljön, mivel nem ez volt a trend eddig és a szerb vonal megjelenésével kevéssé hihető, hogy mindez megváltozna. A Videoton II kiesett az NB III-ból, még azt sem tartom kizártnak, hogy ilyen néven nem lesz csapat a Fejér megyei I. osztály rajtjánál és sehol máshol sem. Játszatják a Vidi utánpótlásban? Esetleg elpasszolják valahová kölcsönbe? Csákvárra, az NB II-be?

Ott játszhatna zöld-fehérben is.

Tényleg nem tudunk egy alig tizenhét éves játékosnak valós perspektívát nyújtani?

Kategória: gondolatok, utánpótlás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.