A meccs, amin még az is gólt rúgott, aki nem is játszott

erről a gólról évek múlva is beszélni fogunk (fotó: saját)

Nem egészen egy nap kellett ahhoz, hogy megértsem, miért kell ilyen hatalmas erődemonstrációval felvonulnia a biztonsági szolgálatnak akkor, amikor szinte teljességgel kizárt bármilyen balhé.

Ma reggel minden egyes híradásban bemondta a rádió, hogy már órák óta ülésezik és a késő esti órákig ülésezni is fog az un. operatív törzs, ami az ünnepi események koordinálását végzi, és amint arra szükség van, haladéktalanul közbelép.

Vajon mit jelent ez? Ha a tüzijáték alatt hirtelen kitörne egy piszok nagy vihar, mindenkit haladéktalanul teleportálnak és a jámbor állampolgár már csak arra eszmél, hogy a saját ágyában fekszik és még a pizsijét is ráadta valaki?

Mert mi értelme volt a második félidő elején a keleti lelátóval szemben felsorakoztatni a szekuritiseket? Voltak vagy szűk ezren a nézőtéren, ezen belül kábé harminckét ultra, akik kétségtelenül megengedtek maguknak némi verbális agressziót, de semmi egyéb. Az már egyenesen szánalmas volt, hogy egy gyenge kurvaanyázás után egyből adásba kapcsolták Mohay Gabi bácsit, aki sírós hangon kérte a nagyérdeműt, ugyan drukkoljon már sportszerűen. Tanúsíthatom, elképesztően nagy visszatartó ereje volt a felhívásnak. Addig biztosan, amíg el nem ült a röhögés. A hangulatot csak fokozta, amikor kontakthibás lett a vezeték és Gabi bácsi szakadozottan erőlködött. Olyan volt, mint amikor Köbüki adásának végén Mézga Aladár csak alig-alig érti a messzi jövőben élő rokont.

Rádió kikapcs.

Jut eszembe! A Videoton II ellen tavasszal, hol volt ez a sok bátor férfi? És legfőképp! Hol volt a főnökük?

Maga a meccs egyébként roppant bíztatóan kezdődött, hiszen határozottan nekiugrottunk az ellennek. Furcsa volt a szemnek, még akkor is, ha a Csákvár nem egy MTK vagy Kisvárda szintű csapatnak tetszett. Nem tudom, hogy vajon Debreceni András semmiből jövő sérülése okozta, esetleg a taktika volt eleve ez, de szép lassan mindenki bepunnyadt a masszív mezőnyjátékba. Izgalmat csupán az jelentett, hogy az indokoltnál nagyobb volt a feszkó és tüskézték egymást a felek rendesen, illetve a publikum előtt rohangáló partjelző emelte a zászlaját minim eggyel többször, mint kellett volna. Meg is szólalt az istenadta nép, de nem annyira durva stílusban, mint ami manapság megszokott. Azon morfondíroztam, hogy a szolid ’Hülye vagy!’ vajon rajta van-e az MLSZ sorvezetőjén, mint büntetendő tétel? Ha esetleg igen, én egy 4.500 forintos tarifát javasolok mellé rendelni szankcióként.

A srácok közül Erdélyi kapott egymás után kétszer is nagyobb szeretetcsomagot, amit direktben Pongrácz próbált megtorolni. Neki valószínűleg benne van a munkaköri leírásában ez a feladat. Aztán a sértett fél is lement a lila köd és kegyetlenül bosszút állt az egyik csákvári spíleren, név szerint Dullón egy teljesen ártatlan szituációban. Sajnálatos módon rendesen elkalibrálta magát, így előbb jöhetett a golfkocsi, aztán a mentő, így már a félidő vége előtt mindkét csapat kimerítette egy-egy cseréjét.

sajna szükség volt rá (fotó: saját)

A 43. percben találkoztunk Jézussal. Mi mással magyarázható, hogy gólt szerzett az ETO. Nem, nem őrültem meg. Ha nem a Megváltó volt, akkor az eredményjelző tábla szoftverét támadhatták meg az Anonymus csoport győri sejtjében ügyködő hackerek, akik Nagy Ádámnak adták a gólt és a körülbelül két perces hírnevet, mikorra megjött a korrekció.

Csak lazán kapcsolódik az eseményekhez, hogy a blog által előzetesen megadott kezdőcsapatban véletlenül 11 mezőnyjátékos szerepelt: a tényleges alapcsapat plusz Nagy Ádám. Többen határozottan állították, hogy Ádám felvette láthatatlan sapkácskáját, végig a pályán volt és gyönyörű gólt ollózott Szimcso beadását követően, olyan tizennyolc méterről. Horváth kapusnak esélye sem volt.

Én mindenestre megvizsgálnám az ÁNTSZ szakemberei segítségével, hogy milyen sört mérnek a büfében.

Negyvenöt perc arra volt jó, hogy mindenki érezze, ez a meccs inkább nekünk áll, de biztosan vért kell izzadni ahhoz, hogy a győzelem valóban realizálódhasson.

Bekő mester is olvasta a játékot és a kikészült Erdélyi helyett – mindenki nagy boldogságára  – behozta Kabátot.

Peti lába lendül (fotó: saját)

Aztán váratlan fordulatként, tényleg a nagy semmiből, jött a vendéggól, amiben Gyurákovics vastagon sáros. Nem tudom, mi a fene futott át a srác fejében, amikor szállt felé a beívelés, de ha vannak esetleg emlékei az esetről, azokat haladéktalanul törölje az agyából, mert a későbbiekben is blokkolni fogja a működését. Nem akarok okoskodni, de nem lett volna komplikált közbeavatkozni. Így viszont oda jutottunk, hogy a láthatóan semmit nem akaró ellenfél, plusz ajándékként még kapott egy gólt is, ami semmi jóval nem kecsegtetett a hátralévő szűk negyven percre.

Szerencsére nem a rosszabbik forgatókönyv valósult meg. Legyünk jóindulatúak, a változást elsősorban az eredményezte, hogy az ETO sebességet váltott, nem az, hogy a Csákvár balfasz módon reagálta le a vezetést. Ami tuti, hogy Kabát nagy érték, mert a Siófok meccs után másodszor is úgy tekerte be a társa fejére a labdát jobbról, hogy rajzolni nem lehetett volna szebben. Ezúttal Beliczky volt a befejező, aki egyébként előtte meglehetősen észrevétlen módon futballozott.

Tűzbe jött a közönség és tűzbe jöttek a srácok is, aminek gyorsan meglehetett volna a jutalma, ha a spori nem néz be csúnyán egy teljesen egyértelmű kezezést a tizenhatoson belül. Régi vágású gyerek vagyok, ódzkodom a videóbírótól, de azt mondjuk el tudnám képzelni, hogy a fütyülős ember mikrofonját kihangosítsák és az ilyen éles esetekben indokoljon, mint az amerikaifutballban. Végigpörgettem pár opciót magamban, de el nem tudom képzelni, hogy miért intett tovább.

Az azért nálam benne volt a pakliban, hogy kompenzálni fog. Szerintem utána sok olyan mezőnybeli összecsapásnál nem is ítélt ellenünk, amit korábban gondolkodás nélkül befújt. Bíztam benne, hogy egyszer bevisszük úgy a bogyót a tizenhatoson belülre, hogy lesz kontakt védő és támadó között és már harsanhat is a síp.

Az élet azonban nagyobb rendező. Horváth Dani ugyanis hozta a rutintalan kapus sablonját és eltakarította a kilépő Szimcsót. Piros. A spori minden bizonnyal megnyugodott, mi azonban nem, hiszen az emberelőny mégsem egyenlő egy góllal. Vagy egy tizenegyessel.

A Csákvár tehát húsz perccel a vége előtt még inkább felvette a süni stílust, mi meg nagyon nem találtuk az ellenszert. Ment a rövidpasszos játék a széleken, és többször beadásig is eljutott az akció, de a végén halott labda lett a vége. Átlövésekre meg egyáltalán nem volt mód, mondjuk kívülről úgy látszott, ez a variáció nem is része a taktikának.

A legnagyobb pozitívum a kérlelhetetlen és megalkuvás nélküli darálás volt, és csak reménykedtem benne, hogy előbb vagy utóbb begyötörjük a győztes gólt. A bizakodásra az adott okot, hogy nem láttam kapkodásnak jelét és nem kezdtünk el már korán és ész nélkül a kapu elé ívelgetni. Ráadásul Szanyó is egyre izgatottabban mászkált a partvonal mellett, érezhette, hogy ennek így nem lesz jó vége.

Nem lett, mármint csákvári szemszögből. Zamostny csereként beszállva megint varázsolt. Reszpekt!

Az más kérdés, hogy miért kell a szívgyenge, illetve az idősebb szurkolókat kikészíteni az utolsó öt plusz négy percben? Emberelőny és lélektani előny ellenére majdnem sikerült ikszre hozni a mérkőzést és hogy ez nem így lett, bizony kellett Gyurákovics nagy védése, aki ezzel kiegyenlítette a számláját.

Tegnap újfent kiderült, hogy az NB II az igazán gyilkos bajnokság.

örülünk, Vincent? (fotó: saját)

*

[Most és a későbbiekben, azon meccsek után, amit személyesen is látok, osztályozni fogom a játékosok teljesítményét. Az unikális jelleg miatt 1-től 6-ig terjed skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy, aminek elérése egyébként gyakorlatilag lehetetlen. Jó, oké! Ha valaki mesterötöst vág, elgondolkodom. Fontos tudnivaló még, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

WKW ETO – Aqvital Csákvár 2-1 (0-0)

ETO: Gyurákovics 2,5 – Rokszin 3, Debreceni 0 (18’ Vadász 2,5), Bagi 3, Boszorád 3,5 – Pongrácz 3,5 – Szatmári L. 2,5 (64’ Zamostny 3), Magasföldi 3 – Szimcso 3, Beliczky 3 – Erdélyi 2 (46’ Kabát 3,5)

Csákvár: Horváth D. – Baranyai, Dulló (18’ Papp), Tar, Pintér – Galambos, Mészáros, Molnár – Sándor, Daróczi (82’ Bokros) – Magyari (71’ Major)

Gólok: 51’ Tar 0-1, 58’ Beliczky 1-1, 85’ Zamostny 2-1

Piros lap: 70’ Horváth D. (Csákvár)

(Nagy Ádám extraként, a góljáért és lelkes játékáért kap egy 3-ast.)

Kategória: elemzés, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) A meccs, amin még az is gólt rúgott, aki nem is játszott bejegyzéshez

 1. Zöldvérű szerint:

  Érdekes osztályzatok. Az a Bagi is hármast kap akit kórusban szidnak már a lelátón és a góllövő Beliczky is, meg Zamostny is…
  Hát nem tudom, nálam ez egy gyenge kettest érdemel inkább.

  Kedvelés

 2. Csaba Ágh szerint:

  Olvasom a blogod és tetszik.Egy szerény javaslat a részemről ha osztályozni fogod a játékosokat.Próbáld ki a régi Népsportos módit, az 1-10 ig. Egyrészt talán jobban tudsz különbséget tenni,másrészt nekem,nekünk is villámgyorsan lejön a osztályzat értéke a Népsportos tapasztalatok miatt.Fontold meg,további sok sikert!

  Kedvelés

 3. yano szerint:

  Tetszik a blogod úgy ahogy van! Köszönjük!

  Kedvelés

 4. IlaciI szerint:

  Ahogy növekszik a trágárság meg a bunkóság a nézőtéren, úgy csökken a foci színvonala.
  A foci szépen alakul a közönség színvonalához, és azt kapják amit megérdemelnek
  Még egyszer teszünk egy próbát a barátaimmal.
  Ha továbbra sem változik a szurkolók intelligencia hányadosa, fájó szívvel, de mellőzni fogjuk egy drabig a fapados emberek agyszellentéseinek helyszíni élvezését.

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Kár lenne tagadni, hogy vannak problémák. A Csákvár-meccsen ez csak kicsiben jött ki, mert nem volt fajsúlyos az ellenfél. A Sopron meg a Gyirmót tuti durvább lesz.
   Azért azt se felejtsük, hogy már a ’80-as években is voltak ordenáré dumák. Én gyerekfejjel például bőven hallottam vaskos cigányozásokat. Pedig akkor foci is volt.

   Kedvelés

 5. RaBanya szerint:

  Sose hittem volna, hogy egyszer még olvasni, sööőőőt… várni fogom az ETO-ról szóló tudosításokat! Köszönöm!

  Kedvelés

  • nagyd szerint:

   Remélem sikerül a frissességet tartani, de azért ez nem olyan egyszerű. A blog igazi one-man-show és ugye előtte/mellette van még a munka, meg a család.

   Kedvelés

 6. peppino szerint:

  A nézőszámot mennyire tippeled? 1800-at írt az ETO honlap.

  Kedvelés

 7. Zöldvérű szerint:

  Lenne egy javaslatom: osztályozz a meccs után és ha technikailag megoldható biztosíthatnál egy felületet ahol mi, olvasók is osztályozhatnánk. Szerintem érdekes lenne Neked is, nekünk is.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.