Sokadszor estünk pofára

kapitány, kapitányom (fotó: M4 Sport+)

Vajon van-e értelme azon rágódni, mi lett volna, ha felveszem a sapkát mínusz tíz fokban, és így elkerül a megfázás, ha egyébként ott van a fiókban a megfellebezhetetlen ítélet: önnek agydaganata van, olyan betegség, amire jelen állás szerint nincs gyógymód. Hiszen úgyis meg fogok halni, akkor meg nem mindegy miként? Az onkológián, magatehetetlenül, lassú leépülés után, az összes büszkeségemtől megfosztva, lóg belőlem a katéter, amit igyekszem módszeresen kitépni, amiért persze gyűlölnek a nővérek, akik egyébként előtte szerettek, vagy legalábbis elfogadtak olyannak, amilyen vagyok. Most miért csinálja ezt?, kérdezi az éjszakás műszakban kínlódó, enyhén túlsúlyos hölgy, aki előtte nap még annyit viccelt velem. Fogja fel, üvölti, vagy dehogyis üvölti, csak hangosabban mondja, ettől nem lesz magának jobb, Nagy úr! Igaza van, de miért pont most lenne az a pillanat, hogy belássam a tévedésemet. Pedig még tudok gondolkodni, és ez most nem annyira jó. A másik lehetőség, ami előttem áll, hogy módszeresen kiszárítom a tüdőmet, ha már egyszer nem vettem fel a sapkámat mínusz tíz fokban. Miért is nem vettem fel? Készültem valamire? Valamit éreztem az agyamban? Talán… Ha így döntök, lassabb lesz az elmúlás, ráadásul lényegesen fájdalmasabb, de talán megmarad az önbecsülésem. Megmarad a választás lehetősége, hogy így legyen, hogy így menjek el.

Milyen hirtelen jött minden. Emlékszem, éppen egy gyönyörű kirándulásról jöttünk haza valahonnan az Őrségből, szikrázóan sütött a nap, az egész környék tiszta volt, rajtam kívül senki sem igyekezett a város irányába a kanyargós aszfalton, egy pillanatra még a szememet is becsuktam, mert hosszan és egyenesen vezetett az út. Semmi zavaró tényező. Katarzis. Ekkor hirtelen azt vettem észre, hogy nem fog a fék, pontosabban nem engedelmeskedik a lábam a parancsnak, hiába küldöm a jeleket, hogy lassíts!, nem történik semmi, suhanunk tovább, szerencsére a pálya egyenes volt, nem történt semmi végzetes, mentünk tovább, előre, a nagy semmibe, aztán egyszerre, mintha mi sem történt volna, visszatért az élet a testembe. Ez lenne a vég?, futott át rajtam a gondolat hirtelen, korábban sokszor elképzeltem már, hogyan lesz vége, az autós verzió bőven benne volt, nem tudok fékezni, ez többször is bevillant, de most mégis megijesztett. Jó lenne csak úgy szépen elaludni, szerintem a többségnek ez az álma, aztán persze nem így történik soha. Majdnem soha. A nagyapám állítólag lekapcsolta a tévét, befordult aludni, aztán meghalt. A nagyanyám évekkel később éppen színes képekről álmodott, egy aprócskát horkantott, aztán megállt a szíve. Jó emberek voltak, megérdemelték a kegyes halált. De én miért nem? Miért kell szenvednem? Nekem miért kell?

Most itt fekszem egy ágyon, fogalmam sincs milyen osztályon a kórházban. Nem tudok mozogni. Meg fogok halni, a kérdés csak az, hogy mikor. Szép életem volt. El akarom mondani, hogy mire figyeljenek az utódaim, de valamiért nem mozog a szám. Legalábbis nem úgy. Mit akartok? Hagyjatok békén! Hagyjatok meghalni!

Hagyjatok!

*

Sokat hallunk arról, hogy a járvány következtében a mindennapok mások, a pandémia miatt nem tudunk felkészülni normálisan egy meccsre. Önmagában vagyok szar játékos, nem más miatt…

A járvány így, a járvány úgy…

A móka mást akar, mint ropit….

A járvány így, a járvány úgy…

Most nem kell mondani mást, mint egy brokit

A járvány így, a járvány úgy

Miért nem akarsz normális focit?

A járvány így, a járvány úgy

A Sió nem akar faszányos makit

A járvány így, a járvány jó

Lopjatok számos lacit

Vagy Lacit…

A járvány nem érint senkit, aki fontos

Fontos

A járvány persze érdekes tényező

De a járvány miatt adhatunk rendes passzot

Ami fontos

Fontos

*

Hatvan percem nyugalom, hatvan percet nem adom.

Aztat mondták előre az okosok, hogy a covid miatt nekünk igazából semmi esélyünk. Elfogadom. No de közbejött, hogy az ellenfél is megfertőzödött. Innentől kezdve azonban már elvárható lett volna, hogy partiban van a mi akadémiánk az övéékkel, főleg, hogy Zsuzsi szintén elkapta a kórságot, mer’ ugye mi vagyunk az u19-es bajnok, az ifi BL résztvevő, a Champions League Teilnehmer, ahogy a művelt osztrák mondja. Ehhez képest láttam egy órányi olyan futballt, amibe egyrészt nem fért bele, hogy kapura lőjünk, ez persze lehet egy olyan háttérmegállapodás része mint a Molotov-Ribbentrop paktum, másrészt nem sikerült a harmadik passzokat egymásnak adresszálni, ami szintén titkos megegyezést sejtet, hiszen ki hiszi el, hogy ezen a szinten ez megoldhatatlan feladatot jelent. Az M4 Sport Plusz, vagy mi a tököm csatorna szpíkere igazán megengedő volt, amikor az összes gázos megoldásunkat a vírusra húzta, de józan ésszel fel nem fogható, hogy mit akartunk előadni. Nem sokkal a mi meccsünk után volt szerencsém belepislantani a Valencia-Getafe La Liga összecsapásba, ami azért volt jó, mert legalább egy hangyányit megnyugodtam, nem minden szar, ami magyar. Az más kérdés, hogy Lim papa, meg Murthy alvezér legalább olyan kedvelt a városban, mint minálunk Mányi úr, vagy Soós mester. A Túria és a Rába szinte összefolyhatna.

Zizou most nem villantott (fotó: M4 Sport+)

Kicsit fájt, hogy az ellenfélnél Sárosi és Fűzfői lefociz bárkit, az meg már csak hab volt a tortán, ahogy a százhetvenkilenc centis Bárány megelőzi a tíz híján kétméteres Dvorschák Gabit, és majdnem gólt fejel. Aztán sajna kicsit később bohócot csinál a Bagi Pista vezényelte belső védelemből, és szimpla gólt rúg. Erre nincs az a virológus, aki azt mondja, hogy igen, egészségügyi problémáról van szó, sokkal inkább komoly taktikai hibát feltételezek. Az első félidőt követően arra gondoltam, hogy vagy megkapjuk az ötösünket, mint tizenötben, vagy olyan feltámadást csinálunk, ami nincs is, hiába van Mindenszentek napja.

Középút lett, ami egyrészt köszönhető annak, hogy egy óra vergődést követően a kolbászkirály behozta Vitálist, aki mostanság az egyetlen reménység, illetve a Lokika is úgy döntött, köszöni szépen, inkább rápihen a Barcika elleni, szerdán esedékes kemény ütközetre. Így már csak egy gólt kaptunk, plusz a mazochista ETO-istákkal elhitették a srácok, hogy van remény.

Barátaim! Nincs remény. Ráhúzhatjuk ezt a vírusra, kényelmes megoldás, nyilván az a buzi vírus teszi reménytelenné a futballunkat, olyanok vagyunk, mint Magyarország, ami egyedül áll ellen a gonosznak, körülöttünk mindenkit sokkal jobban sújt a veszedelem, de a végén mégis csak mi szívunk egyedül, a Pécs sorra nyeri a meccseit, már lassan dobogós, pedig azt sem tudom, kik játszanak köztük, az Ajka azt veri meg, aki éppen szembe jön, plusz a Gyirmót is ficánkol, valszeg a halételek immunissá teszik a szervezetet és most a Bognár Gyurit sajnálatosan elveszítő Budaörsről ne is beszéljek.

Itt maradtunk egy apró zárványban, mi szerencsétlenek, azt hisszük, hogy lesz jobb, pedig dehogy, és az utolsó reményünk, hogy két hét múlva megverjük a DAC-ot a megye egyben.

Tényleg csak ennyit érdemlünk?

*

Debreceni VSC – WKW ETO 3-0 (2-0)

2.120 néző, vezette: Oláh

DVSC: Gróf – Sárosi (76’ Sármány), Pávkovics, Szatmári, Fűzfői (69’ Korhut) – Baráth – Pintér (90’ Szabó), Bódi, Szécsi – Bárány (76’ Tischler), Bévárdi (69’ Kundrák) Megbízott edző: Bogdanović Igor

ETO: Gundel-Takács 2.5 –Kovács 2, Bagi 1.5, Dvorschák 1.5, Kerkez 2 (74’ Vankó 0) – Múcska 1.5 (57’ Vitális 2.5), Kiss 1 (82’ Rébék 0), Májer 2– Simcho 1.5 (57’ Szuhodovszki 2), Erdei 1 (57’ Farkas 1.5), Berki 2. Edző: Csató Sándor.

Gólok: 30’ Pintér 1-0, 42’ Bárány 2-0, 87’ Tischler 3-0

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed a skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

Kategória: mérkőzés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Gyula szerint:

    Szar neked, Domi…Csak a szpás,,,

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.