Nagyon fáj

nézz, nézz az ég felé! (fotó: ETO YouTube)

– Üdvözöljük! Kérem, válasszon az alábbi lehetőségek közül a telefonja nyomógombjai segítségével!

A francba! Ezen a rohadt kütyün sosem sikerül megtalálnom a billentyűzetet… Várjál már! Mindjárt sikerül…. Aha, igen…

– Létező világ, egyes gomb. Virtuális valóság, kettes gomb. Amennyiben a kezelővel kíván beszélni, nyomja meg a hármas gombot! If you speak english, please press four!

Meglesz az! A múltkor is itt volt valahol. Vagy, mégsem?

– Ön még nem választott menüpontot!

Kösz, hogy szóltál, kisbarátom! Most mi van? Ezt nem hiszem el! Már megint kinyomtan az egészet! Mi a túróértért sürgetsz, he? Akkor elölről. Nulla, hat, tíz, három, negyvennégy, kilencvenkettő, harminchat.

– Üdvözöljük! Kérem, válasszon az alábbi lehetőségek közül a telefonja nyomógombjai segítségével!

Szevasz bazmeg!

– Létező világ, egyes gomb. Virtuális valóság, kettes gomb. Ame…

Blábláblá!

– Kettes gomb. Kérem, válasszon az alábbi lehetőségek közül! Egyéni sportágak, egyes gomb. E-sportok, kettes gomb. Csapatspor…

Beszarok már, hogy az e-sportok is rajta vannak a listán. Tóni mondta, de nem hittem el.

– Hármas gomb. Kérem, válasszon az alábbi lehetőségek közül! Gyeplabda, egyes gomb. Jégkorong, kettes gomb. Kézilabda, hármas gomb. Kosárlabda, négyes gomb. Labdarú…

Gyerünk, gyerünk, gyerünk! Nem érek rá, mindjárt kezdődik. Hamarabb kellett volna indítani ezt a szart! Az a baj, hogy még a Tóni sem tudta, hogy mi van akkor, ha későn kapcsolódok be. Sosem fogom megbocsátani magamnak, ha ezen a tökölős nyomkodáson bukik el a dolog…

– Ötös gomb. Köszöntjük a labdarúgás csodálatos világában! A foci rengeteg izgalmat és meglepetést rejt magában, de egyes kutatások szerint mindez nem feltétlenül tesz jót a szív- és érrendszernek. Applikációnk segítségével tehermentesíteni tudja szervezetét, ráadásul még extra boldogsághormonokhoz is juthat, ami akár az élet meghosszabbodását is eredményezheti! Ne hagyja ki ezt a remek lehetőséget! Felhívjuk a figyelmét a jelenleg érvényes akcióinkra! Amennyiben kíváncsi az aktuális ajánlatunkra, nyomja meg a nullás gombot!

Nem kell a süketelés, nem érek rá! Három percem van még!

– Elsőosztályú felnőtt férfi bajnokság, egyes gomb. Másodosztályú felnőtt férfibajno…

Pámpárá! Mindjárt ott vagyok!

– Kettes gomb. A telefon nyomógombjai segítségével kezdje el gépelni az ön által támogatott csapat nevét! Használja a magyar billentyűzetet! A rendszer a kis- és nagybetűk, valamint a rövid és hosszú magánhangzók között nem tesz különbséget.

Azt mondja, hogy vékávéeto. Bazmeg! Szimpla vével írtam… Újra. Wékáwéeto. Na! Így már jó lesz.

– Wékáwéeto. Betűzöm. Dupla vé, mint Wilhelm, ká, mint Károly, dupla vé, mint Wilhelm…

Ó, anyám! Ezt tényleg végig fogod mondani? Hú de jó, hogy nem a Barcikának vagy a Szparinak drukkolok!

– E, mint Elemér, té, mint Tamás, o, mint Ottó. Amennyiben elfogadja, nyomja meg az egyes gombot!

Nyomom, nyomom, nyomom!

ezt kapd ki? (fotó: ETO YouTube)

– A telefon nyomógombjai segítségével kezdje el gépelni az ellenfél csapatának nevét! Használja a magyar billentyűzetet! A rendszer a kis- és nagybetűk, valamint a rövid és hosszú magánhangzók között nem tesz különbséget.

Ha ezek után mégsem az lesz, amit a Tóni mondott, tuti, hogy beverem a képét. D-o-r-o…

– Kiskundorozsma. Betűzöm. B, mint Béla, i, mint István…

Na ne szórakozzál már velem! Milyen adatbázist használ ez a szar? D-o-r-o-g-i F-C.

– Dorogi FC. Betűzöm…

Nem lehet léptetni? Beleőszülök mire ez végig mondja. Azért ha ennek vége lesz, majd írok a fejlesztőnek, vannak ötleteim. Ja, egyes gomb!

– Kérem, hogy gépelje be a kívánt végeredményt! Mindkét csapat esetében csak egyjegyű számokat használjon! Amennyibe végzett, nyomja meg a kettőskereszt gombot!

Hétkettő! Ezt álmodtam meg tegnap este! Hétkettő!

– A rendszer automatikusan küldött önnek egy linket a regisztráció során megadott e-mail címre. Az aktiválást követően a mérkőzés elindul. Az alkalmazás okostelefonon, tableten, laptopon és asztali számítógépen is fut, de a legjobb minőséget a legmodernebb tévékészülékek biztosítják. Kellemes szórakozást kívánunk. Köszönjük, hogy a mi alkalmazásunkat választotta! Ne feledje! A GoodGames Vizuális Élmény Kft. még senkinek sem okozott csalódást! Hajrá Wékáwéeto!

De sajnálom, hogy nem tízegyet mondtam!

*

Mondják, hogy a tacskók falkában érzik jól magukat. és ennek egyik legbiztosabb jele, hogy igénylik a testi kontaktust. Folyamatosan törekszenek arra, hogy az általuk vezérnek elfogadott emberhez valamilyen trükkel hozzáérhessenek. Nálunk a családban én lettem a falkavezér, ami roppant jóleső érzéssel tölt el, bár nem tudom, hogy mivel szolgáltam rá. Talán elég volt annyi, hogy én vagyok a legmagasabb, és én ordítok a leghangosabban, ha éppen arra van szükség. Sokszor megtörténik, hogy mosogatás közben egyszer csak belerúgok szegénybe, mert nem veszem észre, hogy odaheveredett a lábam mellé. Ő érez engem, én ellenben nem érzem őt, gyorsan megtörténik a baj. Ilyenkor kicsit vinnyog, de nem haragszik, csak néz rám értetlenül, most ez miért volt, pedig tudhatná, hogy miatta. De nem tudja. Honnan is tudhatná, hiszen ő csak egy kutya, én meg ugyebár a teremtés koronája, amit mi sem bizonyít jobban, hogy én mosogatok és nem ő. Persze minden egyes baleset után elszégyellem magam, alaposan megdögönyözöm, aztán adok neki valami apró rágcsát, így nyugtatom meg a lelkiismeretemet. A kutya vélhetően nem gondolja túl az eseményeket, boldogan majszolja azt a borzasztóan kinéző valamit, amiről én sem akarom tudni, hogy pontosan mi van benne. Egyszer jártam Beleden egy állateledeleknek alapanyagot előállító cégnél, azt hatalmas, több négyzetméteres kocsonyás izét azóta sem tudom feledni. Sertéstüdőből préselte össze egy roppant intelligens gép, rengeteg sertéstüdőből.

Bodza most itt fekszik az ölemben, együtt nézzük a streamen az ETO-Dorog bajnokit, pontosabban csak én nézem, mert ő békésen szunyókál, érzem, ahogy ütemesen veszi a levegőt, mozdulni sem merek, nem akarom felébreszteni. Elzsibbad a lábam, muszáj egy kicsit igazítani magamon. Lélegzet visszafojtva, lehetetlenül lassú mozdulattal emelem a combom, amire persze azonnal felriad. Odafordul a monitorhoz, nem igazán szokták lekötni a mozgóképek, de most mintha figyelne. Eltelik négy-öt másodperc, aztán határozott mozdulattal kiszabadítja magát és kisétál a szobából.

Vajon mit jelent ez?

*

Volt egy álmom, miszerint az előző szerdán lejátszott Dorog-FTC kupameccs hosszabbításba fordul, ami aztán szintén nem hoz döntést, majd egy maratoni tizenegyespárbaj végén a zöldek 62-61-es összesítéssel mennek tovább, s a délután egy órakor kezdődő csata szereplői végül valamikor hajnal kettőkor kerülnek ágyba. A dráma mind fizikailag, mind fejben annyira megviseli a dorogi legényeket, hogy vasárnap aztán lépni sem tudnak, így az ETO mészárlást végez a stadionban. Nem lett igazam, pedig a való élet azzal is megspékelte az álmomat, hogy elképesztő mélységű talajon kellett játszani a feleknek, így aztán a remélt energia-leszívás plusz dimenziót kapott. De csak kaphatott volna.

akkor lépjünk skacok! (fotó: ETO YouTube)

Egyrészt ezek a srácok, ha másért nem, a múltjuk miatt, a lelkük mélyén mindannyian bányászok, igen!, még a Lukas is, akit Beliczky Gergővel azért elég nehéz elképzelni, hogy mennek le a járatba, fejükön világít a lámpás, és közben dudolják, hogy szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete!, szóval ritka kemény fából faragták, faraghatták őket, másrészt a Tulipán-Nyíri, Berkó, Ryashko, Zabari-Nagyházi, Belényesi,Kanalos-Girsik,Vígh, Csillag tizenegy csak nyomokban emlékeztetett a kupázó seregre, arról nem is beszélve, hogy még a kispadon is váltottak, harmadrészt, és ez talán a legfontosabb, az ETO elképesztően fostalicska produkcióval állt elő.

Nekünk az utóbbival lenne dolgunk, és ezen most még vitázni se kell Sanyival, mert biza’ még ő is rácsodálkozott, hogy mennyire szarok vagyunk.

Én már régen nem keresem az okát, hogy miért van ez így, mert aki nem vak, az látja, hogy komoly képességbéli korlátokkal küzd a brigád. Az akarattal nekem most sem volt bajom, csupán csendben jegyzem meg, hogy ezt a részt triumfálni azért erős túlzás, kábé olyan mintha téged vagy engem azért dicsérnének meg, mert pontosan beértél a munkahelyedre. Nem ilyenekért jár a taps. Persze kenhetjük a rossz és kilátástalan passzokat arra, hogy annyira fagyott volt a föld, mintha leaszfaltozták volna a komplett pályát, aztán az illúzió kedvéért lefestették az egészet zöldre, hát csodálkozol azon, mennyire másként pattant labda? Nem igaz, hogy nem láttad.

Láttam. A dorogiak mégis tudtak játszani. No nem középiskolás fokon, de annyira mindenképpen, hogy a végén mindannyian szépen összetehettük a két kis kezünket, és hálát rebeghettünk a jóistennek vagy bánom is én kinek azért, hogy maradt itthon egy pontocska. Mondom ezt annak ellenére, hogy végül hosszas hezitálást követően úgy döntöttem, nem adok osztályzatot Gundinak, mert igazából nem kellett komolyat védenie.

A többieknek azonban muszáj volt valamilyen kalkulust adni, ami ezúttal igazi embert próbáló feladatnak bizonyult, hiszen a baromfiudvaron látszólag céltalanul lődörgő tyúkok értékelése sem egyszerű. Az a kendermagos egészen jól mozgott nem? Többször is magabiztosan hárította a kakas közeledését, nem is beszélve arról, hogy milyen ügyesen mászott fel a szemétdombra. Azért kotkodálásban kicsit többet vártam tőle, de őt végülis a tojásért tartjuk, abban meg elég jó átlagot hoz. Legyen mondjuk egy három és feles! Rendben?

Van azonban egy sokkal nagyobb, a konkrét meccsen, meccseken túlmutató probléma, mégpedig az, hogy ez az átkozott járványhelyzet, a zártkapus meccsek hosszú sora szép lassan megöli a futballt. Megöli a játékosokat, és igen, megöl minket is. Egyre inkább azt érzem, hogy a hangulat hiánya, legyen az sokszor fájdalmasan szomorú, nem csak a mi lelkünket eszi meg módszeresen, hanem folyamatosan erodálja a játék minőségét is. Igaz, korunk hősei számára nem újdonság az üresen tátongó stadion, de azért pár száz elmebeteg, példának okáért mondjuk én, minden vasárnap ott üldögél a lelátón, és bármilyen furcsa, egy egészséges lelkületű futballista számára, ha nem hallja, amint egy borgőzös hang beüvölti, miszerint mi a kurva anyámat csináltál megint te szerencsétlen, nem igaz hogy ennyire fogalmatlanok vagytok bazmeg, akkor előbb vagy utóbb elkedvetlenedik, aztán óhatatlanul felmerül benne a kérdés: mi végre vagyok itt a pályán?, és ezzel egyenesen arányosan romlik a teljesítménye.

Márpedig ha a számegyenesen, mondjuk a hármastól indulsz a negatív tartomány irányába, akkor meglepően gyorsan a nullához érsz. Nekem elhihetitek, mert nem olyan régen „tanultam” az alsós matekot.

Tévedés ne essék! Mindez nem felmentés, csupán roppant pesszimista látlelet.

Nagy Domonkos. Hosszabb mint zöld Blog. Győr. ETO Stadion. A rideg valóság.

*

WKW ETO – Dorogi FC 1-1 (1-1)

zárt kapuk mögött, vezette: Kovács I.

ETO: Gundel-Takács 0 –Kovács K. 3, Lipták 2.5, Temesvári 2.5, Fejes 3 –Bagi 2.5, Kiss 2.5 (65’ Egerszegi 2) – Sipőcz 2.5 (46’ Erdei 2), Berki 2.5 (65’ Horváth 2), Májer 2 (77’ Vitális 0) –Priskin 2. Edző: Csató Sándor

Dorog: Borsos – Kárász, Dlusztus, Belényesi, Papp – Mészáros, Ryashko, Tóth – Zuigeber (89’ Nyíri), Szabó (88’ Beliczky), Kanalos (79’ Girsik). Megbízott edző: Antal Gábor

Gólok: 22’ Kanalos 0-1, 27’ Fejes 1-1

[Az osztályozásnál 1-től 6-ig terjed a skála, ahol a hatos a legjobb érdemjegy. Fontos tudnivaló, hogy van feles osztályzat is, illetve az kap értékelést, aki legalább egy fél félidőt a pályán töltött.]

Kategória: mérkőzés
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.