Be kell rúgni a ziccert végre!

nyugi! nem itt lesz (fotó: zoom.hu)

„Az a helyzet, hogy a legszebb focit a Budaörs játsza a másodosztályban, gyakorlatilag nevesincs játékosokkal. Furcsa ezt leírni, de ez a Bognár egész biztos tud valamit a szakmáról. Szerintem egészen más kép alakult ki róla az emberekben a szakkommentátorkodása során (jogosan!!!) mint amilyen ő ténylegesen. Van egy ismerősöm, aki a barcikai csapat szakmai stábjában van, azt mondta, ez a Budaörs Bognár vezetésével a feljutásért is harcban lehetne, ha akarna. Persze nem akar…”

Ott tartunk drága barátaim, hogy egy elkeseredett Diósgyőr-drukker imígyen vonja le a konklúziót, miután fogalmatlan csapata porig alázva elhagyta a tatabányai Grosics Gyula Stadiont szent gyepét a szerdai kupameccset követően.

A futball öl, butít és nyomorba dönt.

Negyedik alkalommal futok neki, hogy frappáns felvezetőt írjak egy ETO-Budaörs bajnoki meccs elé, és bizony egyre nehezebb a dolgom. Az emberben egyrészt ott motoszkál, hogy eddig háromból három gyufa a mérleg, ami látatlanban a legrosszabb összevetés az elmúlt másfél év alámerülése alatt. Az időjárás sem nevezhető túlságosan inspirálónak, a kisebbik lányom például szabályos összeomlást produkált arra a felvetésre, hogy bemenjünk egy kicsit a karácsonyt váró forgatagba. Mondjuk én csendben tapsikoltam a műsorának, mert magam sem kívánkoztam oda. Meg ugye írni kell.

Súlyosbítja a helyzetet a számomra teljességgel megfejthetetlen Bognár-jelenség. Gyuri ugyebár hazai viszonylatban egy átlagon felüli futballista volt, aki sokat nem tett azért, hogy igazán nagy karriert fusson be. Manapság joggal köpködhetjük Dzsudzsit, de ne feledjük, hogy Bognár sokkal jobb képességekkel rendelkezett, mégis mindössze három idényt nyomott le Franciaországban és Belgiumban, aztán visszajött a BVSC-be.

Edzőként meg végképp semmi, ha az eredményt címekben mérjük, bár megjárta már Bácskát és Baranyát. Legfontosabb ismertetőjegye a hatalmas arcberendezés, amit vélhetően a másodosztályú csapatoknál elért stabil középmezőnybeli helyezés alapoz meg.

A fent emlegetett Budaörs-DVTK kupameccs után azon duzzogott, hogy a csapata 5-1 után ellazsálta az utolsó öt-hat percet, aminek még meglesz a következménye. Hogy végül volt-e büntetés, azt nem tudom, de a háttérben csendesen feltűnik az a harminc évvel ezelőtti átlagos kép Bogeszről, amin rendre végig zakatolja a kilencven perceket.

Ja, nem.

És most megint ott fog ülni az ellenfél kispadján, dölyfösen sétálgat majd, és bármi legyen is a vége, szavakban biztosan a Budaörs nyeri a meccset.

Hogy én ezt mennyre utálom…! Esküszöm, a feljutás vágyásának egyik meghatározó tényezője, hogy soha többé ne találkozzak ellenfélként Bognárral.

Srácok, segítsetek!

*

Miközben minket ott kísért a tavalyi 2-5 Tatabányán, amit elvileg egy jobb karban lévő ETO szenvedett el, alaposan felborzolva ezzel a drukkerek és Szentes idegrendszerét, azt azért ne hagyjuk szó nélkül, hogy a Budaörs odahaza elég harmatos szezont fut. A mindenkire életveszélyes (ez most az irónia helye volt) Gyirmót (1-2) mellett, a Kaposvár (2-3) és a Csákvár (1-2) is szedett a tréfarépából, és csupán a Dorog kapott egy nagyobb verést (4-1).

direkt előnyös képet kerestem (fotó: nso.hu)

Az a szívás, hogy az ETO idei vesszőfutása után még mindig nem írhatom le, hogy tényleg nincs mit veszíteni, mert nagyon is van. Elsősorban az önbecsülésünket.

Itt hát az idő és a lehetőség végre egy nagyot villantani. Annyi csapatot sikerült már újraélesztenünk, hogy most már az ETO is boríthatná a papírformát.

A bwin.com-on 1,8 a hazai és csak 3,8 a vendég.

Bár nekem erről markánsan más a véleményem, de a szakmai stáb és a játékosok szerint is már csak egy kis szerencse kellene. Nosza.

*

A magam részéről annyival tudok segíteni, hogy felidézek egy nagyon-nagyon régi meccset. Egy olyan találkozót, ahol az ’ETO’ és a ’Bognár György’ szavaknak van közös halmaza és egyértelműen Gyuri számára kellemetlenebb a végeredmény.

A bajnok ETO a harmadik fordulóban fogadta az újonc MTK-VM-et, akinek soraiban ott volt az alig huszonegy éves, többek által tehetségesnek mondott középpályás.

Verebes már a négy nappal későbbi, a Standard Liège ellen idegenben megvívandó BEK-meccs lázában égett, éppen hogy hazaért egy belga bajnokiról, ami után lelkesen nyilatkozott.

„Sikerült alaposan feltérképezni a remekül játszó belga bajnokcsapatot és a tapasztalatokat szerdán hasznosítani akarjuk. Most csak annyit, hogy a személyes tapasztalatok megerősítettek abban, hogy továbbjutás sorsa már most szerdán eldől.”

A Mágus kétségtelenül zseni volt, hiszen ezt is megmondta előre. Mellékesen jegyzem meg, hogy azon a bajnokin a Standard 7-0-ra verte a Lierse-t…

Hogy ezért vagy másért az ETO is erődemonstrációt tartott és simán agyonverte az MTK-t. Bognár az epizodistáknál is epizodistább szerepet játszott, a szünetben levitte Sárosi mester a sebeit nyalogatni.

*

1982. szeptember 11.

Győr, 14.000 néző

Rába ETO – MTK-VM 6-0 (4-0)

ETO: Kovács 6 – Csonka 6, Hlagyvik 6, Mile 7, Magyar 7 (74’ Szíjártó 0) – Hannich 7 (46’ Varga 5), Póczik 8, Burcsa 8 – Szabó 7, Szepesi 6, Vági 5. Edző: Verebe József

MTK-VM: Gáspár 7 – Szabados 4, Varga I 4, Turner 5, Turtóczky 5 – Bognár 3 (46’ Valuch 4), Varga II 4, Szíjgyártó 4 – Fodor 4, Borsó 3, Fülöp 3 (46’ Boda 4). Edző: Sárosi László

Gólok: 4’ Hannich (11-es) 1-0, 5’ Szabó 2-0, 12’ Burcsa 3-0, 43’ Burcsa 4-0, 58’ Burcsa 5-0, 75’ Szepesi 6-0

[A Népsport akkortájt 1-től 10-ig osztályozott, értelemszerűen az egyes volt a legrosszabb érdemjegy.]

Kategória: előzetes, mérkőzés
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.