Háború és béke

eladó az egész világ (fotó: pestbuda.hu)

Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék,

Nézd meg, mit olvastak öreganyádék!

(Tankcsapda parafrázis)

*

A második nagy háború meglepően kevéssé kavart be a magyar futballéletnek. A ’43-44-es szezon például még rendben lement, és a következő idény is elindult, de aztán hamar jöttek a gondok. Ahogy sűrűsödtek a harci cselekmények az országban, úgy kezdett ellehetetlenülni a játék. Előfordult olyan is, hogy egy meccs a negyvenkettedik percben légiriadó miatt félbeszakadt. 1944. október 15-öt írtunk. Ismerős a dátum? Egy szó mint száz, a nem csak a meccsek, hanem a komplett bajnokság is félbeszakadt.

No de ha a magot elég mélyre ássák, és újra jók a körülmények, a növény hamar előbújik a földből. Így volt ez ’45 tavaszán, amikor már május elején újraindult a versengés, kiírták az első osztályú bajnokságot, igaz még csak budapesti és főváros környéki csapatok részvételével és meglehetősen rapid lebonyolítással, hiszen huszonkét fordulót zavartak le szűk három hónap alatt. Nyert az Újpest.

Azonban már a nyáron bőszen verték az ajtót a vidéki klubok képviselői is, ide nekünk az oroszlánt, új idők, új dalai, éljen a népi demokrácia, de főképp szeretnénk mi is az NB I-ben fotballozni.

A nagy felbuzdulás eredménye lett az a két csoportos, összesen huszonnyolc csapatot felvonultató liga, ami eldönteni hivatott, hogy később kikkel indul el az első normális bajnokság.

A Nyugati csoport résztvevői között ott volt a Győri ETO és a Budafoki MTE is.

*

[Szemelvények a Magyar Nemzet 1945. december 16-án, vasárnap megjelent lapszámából.]

Budapesten szombaton délben a hőmérséklet 4 fok Celsius, a tengerszintre átszámított légnyomás 767 mm, gyengén süllyedő irányzatú. Várható időjárás vasárnap estig: Mérsékelt nyugati szél. Kisebb felhőátvonulások, helyenként jelentéktelen futó csapadék. A hőmérséklet alig változik.

Réti Marcell és neje leánya, Éva és Vajda Henrik dec. 16-án házasságot kötnek. (Minden külön értesítés helyett.)

Orvosi hír. Dr. Nemes Nagy Zoltán ideggyógyász, sexual path. bántalmak spec. rendelője IV., Váci-utca 66. Új telefonja: 186-669.

Titkárnőt angol nyelvtudással felvesz finommechanikai gyár. Élelem, fizetés, mensa. Ajánlatokat „Fiatal” jeligére Dr. Árkossi Hirdetőbe.

Tökéletes haskötő, sérvkötő csak Steiner orvosi kötszerésztől.

Dr. Klug Emil ügyvéd irodájának gondnoka és fia dr. Kazi Imre ügyvéd irodáját megnyitotta a IV., Haris köz 6. sz. alatt.

Rádiót vagy zenegépet és egy tangóharmonikát priváttól, sürgősen vennék.

A Rádió műsora. 12: H. 12.15: Anyák öt perce. 12.20. „Derű-revű”. Rátonyi Róbert műsora. 12.40: Régi magyar versek. 13: Hanglemez. 13.15: Előadás. 13: Jazzegyüttes. 14: H. 14.10: Művészlemezek.

14-én este 1/2 6 – 6 óra között Dohány utcai zsidótemplom előtt eltűnt Pajtás névre hallgató veres színű magyar vizsla. Megtalálója vagy nyomravezetője nagy jutalomban részesül. Horváth.

Rom épületfát keresünk. Építési Vállalat.

békebeli budafoki football match (fotó: magyarfutball.hu)

A Dohányjövedék közli, hogy december 17-től 23-áig a 29. számú dohányjegyszelvény érvényes.

A férfiak csodálata elsősorban az üde, ápolt arcnak szól, ezért használja Hudnut világhírű szépségápoló arckrémjeit és vegye púdereit.

Villát, üzemházat vételre jó áron keres WIEG-iroda.

„Saját hangja vigye haza” hangstúdió hangfelvétele a legszebb karácsonyi ajándék.

Az országos labdarúgóbajnokság tizenkettedik fordulójának részletes programja a következő: Nyugati csoport: Csepel-MTK, csepel, fél 2, BMTE-ETO, Budafok, 1. K. Barátság-Dózsa, Halom-utca, fél 2. PVSK-EMTK, Pécs. Haladás-Szolnok, Szombathely. Ferencváros-SzAC, Üllői-út, fél 10. UMTE-Dorog, Attila-utca, fél 2. Keleti csoport: HAC-Kispest, Latorca-utca, 12. Elektromos-Újpest, Latorca-utca, 10. Békéscsaba-Szeged, Békéscsaba. ErSO-MaDISz-DVSC, Soroksár, fél 2. Törekvés-SalBTC, Bihari-utca, fél 2, Diósgyőr-Vasas, Diósgyőr. B. Barátság-Z. MaDISz, Mező-utca, fél 2.

*

A Diósgyőr-Vasas mérkőzés végül elmaradt, mert a Vasas nem kapott buszt, így nem tudott időben elutazni.

*

1945. december 16.

Budafoki MTE – Győri ETO 2-2 (0-0)

Budafok, 500 néző; vezette: Pusztai

Budafok: Garamvölgyi – Palaga, Fellegi – Turán, Farkasvölgyi, Varga – Hegyes, Bérczes, Füredi, Hortobágyi, Dudás.

ETO: Pécsi – Selmeczi, Bányik – Farkas, Kovács I, Gőcze – Neiger, Preiner, Kiss, Nyíregyházki, Kovács II.

Gólok: 71’ Hegyes 1-0, 76’ Hortobágyi 2-0, 78’ Preiner 2-1, 81’ Kiss 2-2

*

A Népsport akkortájt nem cifrázta túl a tudósításokat, ami nem csoda, hiszen például a meccsről beszámoló hétfői szám egy rövid és velős, de a sorok között roppant cinikus szösszenettel indult a címoldalon, miszerint „a papírhiány akadályversennyé változtatja az egyetlen magyar sportorgánum a Népsport útját. Vasárnapi műsorszámunk a papírhiány miatt nem jelenhetett meg.

Vegyük gyorsan sorra a 0-2 utáni feltámadás stációit!

„A 33. percben szépít az ETO. Kovács II elfut, beadását Preiner a kapunak háttal állva küldi a bal felső sarokba. (…) Az ETO tovább támad. A 36. percben kavarodás van a budafoki 16-oson, Kiss lövése a lábak között utat talál a hálóba.”

Igazán kár, hogy hetven évvel ezelőtt még nem rögzítették az összes első osztályú mérkőzést, mert szívesen megnézném Preiner gólját. A leírás alapján nem volt egy sima találat.

A találkozó összegzése meglehetősen lakonikus.

„Két közel egyforma képességű csapat nagy küzdelmét hozta a találkozás. Az első félidőben az ETO, a másodikban a BMTE támadott többet. A BMTE 2:0-ás vezetés után megszerezhette volna a győzelmet. Mindkét oldalon a védelem működött jobban.”

Az egyéni értékelést sem vitte túlzásba a lap.

„Az ETO-ban Pécsi jól védett. A hátvédek közül Kovács I néha bizonytalankodott, Farkas megbízható, Gőcze jól működött. Elől Nyíregyházki emelkedett ki. Utána Preiner és Kiss említhető.”

Selmeczi, Bányik, Neiger és Kovács II meg gondolom, jobb híján csak úgy ott volt.

*

Kezdem elhinni, hogy jók vagyunk. Egyszer bárki nyerhet véletlenül. Kétszer, meg talán háromszor is összejöhet a siker közvetlenül egymás után, ha van némi szerencsénk. De négyszer már nem! Az teljes képtelenség. Most meg ott állunk, hogy az lenne a nagyobb meglepetés, ha nem jönne össze az ötödik pipa. Mi mást mondhatnék akkor, amikor a hatodik pozícióból utazunk a tizenhatodik, nem sokkal a vonal fölött tanyázó Budafokhoz?

a szeme közé, Csabikám (fotó: kozpont.ro)

Ami esetleg óvatosságra int, hogy a BMTE otthon azért hozza az ötven százalékot, hatszor nyert és ebből öt alkalommal olyan ellenfelet csípet el, amelyik előtte állt a tabellán. Szerencsére a lista azért nem olyan félelmetes, hiszen a Dorog, a Mosonmagyaróvár, a Vác, a Monor és Siófok trófeáját szögezhették a klubház falára. A kakukktojást kedves sportbarátaink, a gyirmótiak jelentik, akiknek a stílusa a hétvégi friss tapasztalás alapján fekszik a budafoki futballistáknak, mert ha csak nyolcvan percig tartana egy mérkőzés, oda-vissza verték volna Szepessy gárdáját.

A futball szabályait megalkotó testület egyelőre nem tárgyalt ilyen irányú változtatási javaslatot, ami nekünk mindenképpen előnyös, mert mi mostanság jók vagyunk.

Kilencven percen keresztül.

Kategória: előzetes, mérkőzés
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.